RSS novosti | zanimljivosti | mailing lista

Noć muzeja - Koznik 2009

U Župi, poznatoj po mističnim pričama i narodnim predanjima, za svaki kamen postoji neka legenda. Ni Koznik se ne izdvaja po tome. Postoji nekoliko legendi o Kozniku, ili kako ga narod zove Jerinin Grad. Najzanimljivija je legenda o Prokletoj Jerini i Petru Dobrnjcu, ali nije baš prikladna za javno zborenje. Ali jedno je sigurno, grad Koznik je ime dobio na osnovu legendi o tome kako je sagradjen ovaj srednjovekovni grad na najvećoj nadmorskoj visini (921 m).

Sve se to zbilo davno, u srednjem veku, razdoblju izmedju dve epohe, antike i renesanse. I ako se reč srednjovekovni koristi u pogrdnom značenju za sve što je autorativno i kruto, to razdoblje imalo i svoje pozitivne strane. Jedna od tih pozitivnih strana je i utvrđenje Koznik.

Legenda kaže da je Prokleta Jerina zavela takav kuluk da su i životinje bile angažovane za izvlačenje materijala, kamena i drugoga na ovaj teško pristupačan vis. I koze su bile korišćene za iznošenje građevinskog materijala, pa je zbog toga, prema narodnom predanju, ovaj grad nazvan Koznik. Narodna epska pesma kaže da je i u kravi tele zamukalo a u kozi jare provrečelo.

U prilog tom narodnom predanju ide i činjenica da je i sada, sa koliko toliko izgrađenim putevima, veoma teško stići do samog utvrđenja. A možemo zamisliti kako je to bilo pre više od 1000 godina. Gledajući ovu divnu građevini, ne možemo a da se ne divimo umeću i žrtvi koju su pokazali i podneli naši preci.

Isto tako moramo odato poštovanje i današnjim neimarima koji su sagradili vremenska vrata i u jednoj noći, Noći muzeja, vratili nas u to, nama tako daleko doba.

Imali smo priliku družiti se sa vlastelom, vitezovima i prelepim dvorskim damama.

I bila je to noć, muzejska noć, za pamćenje.

pripremio: sipac

Eko klub Željin - Aleksandrovac, 2005-2013. godine
poslednja izmena 19.02.2016.