RSS novosti | zanimljivosti | mailing lista

Župska berba 2011
Podrum Lazarevića

Imam utisak da se naša Župska berba iz godinu u godinu ne menja niti napreduje, vec stagnira ne prihvatajući promene koje nosi novo vreme i novi ljudi. Organizator(i) su uhvatili jedan kurs, koji nikakve nove ideje i savremena rešenja ne mogu da promene. Nepobitno je da ono što ne valja ne treba previše menjati, a moramo se upitati da li na Župskoj berbi baš sve valja!? A ono što valja, još koliko može opstati na talasu novih manifestacija koje nude mnogo više i svežijih ideja? Uprkos takvom monotonom kursu, posetioci Berbe se dobro provode, jer atmosferu pored programa čine i ljudi i naravno župsko vino. Najsvetlija tačka ovogodišnje Berbe jeste medunarodni festival folklora. Gostovanje folklornih ansambala iz drugih krajeva i država je stara praksa Župske Berbe. Devojke i momci, koji tom prilikom posete naš grad, sa sobom nose samo pozitivne utiske o Župi i Župljanima.


photo: Matija Davidović

Osim folklora, na glavnoj bini kraj fontane vina, gostovali su Neverne bebe, Riblja čorba i pevači narodne muzike. Sve u svemu zanimljiv program, posebno treba naglasiti nastup mladih neafirmisanih župskih rok bendova, koji su bili predgrupe starijim rok kolegama.


photo: Matija Davidović

Ipak Čorba i Bebe su grupe koje gostuju stalno na manifestacijama širom Srbije, pa kao takve teško da će privući posetioce sa strane. Pored takvih grupa mora se napraviti nešto novo i jedinstveno, naravno u nekim normalnim finansijskim okvirima. Nažalost, najvažniji segment Župske berbe, opet je nakako gurnut sa strane. Vino i vinari moraju biti krucijalni simbol svake berbe, a posebno Župske berbe. Vinska ulica mora se vratiti tamo gde je bila pre nekoliko godina, preko celog šetališta. Jer ovo je manifestacija koja slavi vinovu lozu, grožđe, vino i vinara, a ne roštilj, lizalice i ostale džidže rasute duž ulice na svakojakim šarenim tezgama. Pustićemo organizatora(e) da razmišljaju o tome, kao i ostalim propustima, ako budu dovoljno samokritični i objektivni kada budu sagledavali svoj učinak. Vašu pažnju usmerićemo ka nečemu mnogo suptilnijem i lepšem. Vitezovi vina i Eko klub Željin su uspeli da se organizuju i otvore, uoci Župske berbe, jedan funkcionalan vinski prostor. U podrumu stare predratne porodične kuće Lazarevića, u neposrednoj blizini Kluba, otvoren je izložbeno-degustacioni vinski podrum.
Stari podrum, koji se nalazi u kuci Lazarevića sagrađene 1928. godine, je očišćen i renoviran u stilu izvorne gradnje. Podrumu je izmenjena svrha pa je pretvoren u degustacionu salu u kojoj će svoja vina izlagati i služiti najpre vinari vinskog viteškog reda Monah Dorotej, ali i drugi kvalitetni vinari iz Župskog kraja. Za vreme Župske berbe podrum Lazarević je i zvanično otvoren i u njemu su posetioci mogli da kupe i probaju vina Župskih vinara i vitezova. Mnogobrojni naši prijatelji su za vreme Berbe uživali u prijatnoj atmosferi i ukusnim kapima božanskog pića župskih vinara i vinogradara.

Podrum Lazarević ostaje u funkciji promocije župskih vina i vinskog turizma u Župi tokom cele godine. Takođe u podrumu Lazarević predviđeno je da se u toku godine održavaju razne izložbe, koncerti i slicne manifestacije. Izvolite pa nas posetite!!!

pripremio:sipac

Eko klub Željin - Aleksandrovac, 2005-2013. godine
poslednja izmena 19.02.2016.