RSS novosti | zanimljivosti | mailing lista

Novogodišnji uspon na Željin 2014

Eko klub Željin tradicionalno, unazad više od deset godina, organizuje „Novogodišnji uspon na Željin“. Iz godine u godinu na ovaj uspon nam se pridružuje sve više ljubitelja prirode i planine. Prošla godina nam je ostala u sećanju po rekordnom broju planinara, ali i po ne baš sjajnom vremenu. Sa nadom da će nas ove godine vreme bolje dočekati na vrhovima Željina, pozivamo svs oni koji vole da dan provedu u prirodi, da nam se pridruže i taka pobegnu od praznične trpeze i gužve.

Ovogodišnji uspon održaće se u nedelju 5. januara, a pokret je zakazanu 9 časova ispred crkve Sv. Petra i Pavla u Ploči. Za sve one koji su zainteresovani da krenu, Eko klub Željin organizuje prevoz iz Aleksandrovca. Polazaka autobusa je predviđen u 7:30 sa glavne autobuske stanice, a stajalište će biti i na centru kod hotela Grozd. Broj mesta je ograničen, a organizacioni troškovi iznose 400 dinara. Više informacija na broj 0603555131 – Vladimir i na našem sajtu: www.ekoklubzeljin.org.rs.

Šta je sve potrebno za jednu planinarsku turu kao što je Novogodišnji uspon na Željin

Mnogi nas pitaju kako da se spreme, odnosno šta da obuku i ponesu kada kreću na jedan ovakav zimski uspon na Željin. Ukratko ćemo izneti osnovne potrebe i pravila ponašanja svakog planinara kada se nađe na planini, bilo zimi ili leti.

Odeća i obuća

Za planinarenje, bilo ono leti ili zimi, važi osnovno pravilo o slojevitom oblačenju. Naravno zimi, kada je mnogo hladnije, nosimo više slojeva koji su nešto deblji nego leti. Slojevito oblačenje je bitno jer možemo skinuti ili dodati sloj odeće u zavisnosti od trenutnih vremenski uslova ili našeg napora. Pored toga, vazduh koji se zadržava između slojeva ima ulogu izolatora naše toplote. Za zimske uslove početna tačka je ono što na sebi nosite i leti. Prvi sloj je sloj donjeg veša koji je do kože, prijatan i koji vas drži suvim od znoja. Preporučuje se da taj sloj bude od sintetičkog materijala (tzv. aktivni veš) koji se brže suši od pamuka. Na tršištu postoji mnoštvo različitih materijala, od različitih proizvođača po pristupačnim cenama. Zatim sledi topli sloj – njegova debljina zavisi od uslova u kojima se nalazite. Završni sloj je najčešće jakna koja je otporna na spoljašnju vlagu i vetar - vetrovka. Iskusniji planinari kao završni sloj nose jakne napravljene od Gora-Tex materijala koji je ne propušta vodu i vetar, ali dozvoljava telu da "diše". Odeća napravljena od Gora-Tex materijala je dosta skuplja, ali za one koji puno vremena provode u prirodi, ta odeća je neprocenjiva.

Pored slojevite odeće neophodno je imati kapu i rukavice, a po potrebi i šal ili maramu oko vrata. Bez kape i rukavica nebi trebalo da se kreće zimi u planinu. Nebi bilo loše da se ponesu i rezervne rukavice i kapa, ako se planira duže pešačenje po snegu.

Kada je obuća u pitanju, poželjno je imati nepromočivu obuću. I u ovom slučaju, Gora-Tex materijal igra glavnu ulogu za udobnije i sigurnije pešačenje po snegu. Ali za jednodnevne ture, kao što je „Novogodišnji uspon na Željin“, poslužiće i malo kvalitetnije čizme, koje su udobne, tople i duboke. I kod obuće važi slojevito obuvanje, odnosno poželjno je da na nogama imamo dva para čarapa (po mogućstvu da jednan par budu vunene čarape) i još jedan ili dva para u rancu kao rezervu.

Kada se hoda po dubokom snegu dolazi do kvašenja nogavica i ulaska snega u obuću. Da do toga nebi došlo planinari koriste dodatnu opremu tzv. kamašne. Kamašne se navlače preko nogavica i obuće, i izrađene su od nepromočivog materijala. Podsećaju na grejače koje devojke nose na fitnesu.

Hodanje po dubokom snegu zna da bude isrcpljujuće, pa pojedini planinari koriste teleskopske štapove za pešačenje. Ako se pravilno koriste štapovi mogu da rasterete mišiće na nogama i do 30%. Upotreba štapova raspoređuje opterećenje i na druge mišiće, i tako se razvija celo telo.

Na planinama poželjno je imati naočare za sunce sa UV filterom. Zbog visine sunčevo zračenje je znatno povećano i uz efekat refleksije sunčevih zraka od snežne površine može doći do pojave tzv snežnog slepila, koje zna da bude veoma bolno. Snežno slepilo može se javiti i u situacijama kada nema snega. Isto tako bitno je zaštiti kožu od sunčevog zračenja, a posebno eksponirane delove tela, kao što su nos, lice i uši. Zbog toga planinari u svom rancu nose kremu za sunčanje nekog višeg zaštitnog faktora.

Hrana i piće

Svako od nas ima različite zahteve, potrebe i želje za hranom, zbog toga će svako poneti različitu vrstu i količinu hrane. Potrebno je da se prilagodimo uslovima koje nam nameće planina i godišnja doba, a nepotrebno težak ranac ograničava nam kretanje i uzrokuje više izgubljene energije. Bitno je napomenuti da prilikom planinarenja, zbog povećanog fizičkog napora i niskih temperatura, naše telo troši znatno više kalorija, pa je zato potrebno poneti kvalitetniju i raznovrsnija hranu koje će iz našeg organizam izvući maksimum energije. Pored toga bilo bi poželjno da kod sebe uvek imate namernice bogate ugljenim hidratima, kao npr. suvo voće, med, bonžite, čokoladice itd.

Voda ima najvažniju ulogu za održavanje vitalnih funkcija organizma, zbog toga je neophodno prilikom planinarenja kod sebe uvek imati određenu količinu vode. U zavisnosti od težine uspona i konfiguracije terena, zavisi i koliku količinu vode treba da ponesemo sa sobom. U svakom slučaju bez litre vode nebi trebalo da krećemo na bilo kakvo pešačenje. Željin je bogat vodom, pa će nam biti dovoljno da uvek kod sebe imamo flašu od litre, ali postoje planine gde se na pešačenje mora poneti i više litara ove dragocene tečnosti. Jednu činjenicu moramo znati svi, samo voda gasi žeđ.

Ranac

Veličina ranca zavisi od dužine boravka u prirodi i vremenskih prilika. Na manje ture obično se nose ranci od 20-30 litara u koji može stati osnovne stvari za jednudnevnu turu. Na višednevne ture se nose rančevi od 60 pa sve do 120 litara. Planinarski ranci su posebno argonomski kostruisani da olakšaju kretanje po planinama.

Kratki saveti

 • Pažljivo se hranite i konzumirajte dosta tečnosti. Vodu piti po manje i češće čak i kada ne osećate žeđ.
 • Trudite se da vam se u prirodi ne desi ništa loše i pažljivo se odnosite prema priodi i budite joj verni čuvar!
 • Nosite lagan ranac - ponesite sa sobom samo najnužnije!
 • Nizbrdo idite polako i oprezno - ne trčite!
 • Upotrebljavajte teleskopske štapove za hodanje!
 • Pre silaženja dobro zagrejte zglobove na nogama!
 • Dišite mirno i duboko, taman toliko koliko je potrebno vašem telu!
 • Izbegavajte lomljenje malih stabala i žbunova!
 • Koliko ćete dodatne odeće poneti i koje vrste, zavisi od toga kakve uslove očekujete na putu!
 • Uvek se nekom javite kada napustate glavnu stazu!
 • Mokru odeću promenite tek kada napravite veću pauzu!
 • Mobilni telefon držati bliže telu, jer se baterija na hladnoći brže troši (nikad ne znate kada će vam telefon zatrebati)!
 • Memorišite broj Gorske službe spasavanje (GSS) pre polaska: 063/466-466 GSS Srbija i 063/466-468 GSS Kruševac!

pripremio:sipac

Eko klub Željin - Aleksandrovac, 2005-2013. godine
poslednja izmena 19.02.2016.