RSS novosti | zanimljivosti | mailing lista

Pogled na Željin sa Rtnja

Uspon na Rtanj smo počeli i pre nego što smo se fizički uputili ka ovoj divnoj planini. Prošle godine pri našem usponu na Željin u očima nam se otisnula slika piramidalne planine u pravcu severoistoka i tada smo znali da su te dve planine veže ne samo pogled nego i lepota i mističnost.

Iako je bilo dosta zainteresovanih, na put se otisnusmo nas četvorica (Brba, Rala, Čaki i Sipac) mali Nidža je radio noćnu smenu pa nije mogao da krene sa nam. To je ipak bilo dovoljno za reprezatitivno predstavljanje našeg planinarskog društva na ovoj velikoj republičkoj akciji. Po ugledu na prošlu godinu i ove je očekivan veliki broj planinara. Tako je i bilo, možda čak i prevelik za usku stazu koja vodi severnom stranom Rtnja.

U svakom slučaju, hrabro i odvažno smo se uputili nama nepoznatom stazom ka vrhu Šiljak, koji se nalazi na 1566 m.n.v. Do Prisle, grebena koji razdvaja severnu i južnu stranu, kolona je išla polako i sa dosta zastoja što je u meni budilo nervozu pa sam se smirivao fotografišući tu istu kolonu koja je svojom dužinom ostavljala utisak zmije koja se lagano kreće serpetinama.

Neposredno pred izlazak na pomenuti greben, stazica je prerasla u stazu prekrivenu sunčevim zracima što me nagnalo da uhvatim brži tempo.

Popevši se na leđa Rtnja, koja su se prostirala u smeru istok-zapad, pogled koji se širio preko vrhova Srbije nas je ostavio bez reči.

Posle takvog dočeka koji nam je priredila južna strana nije bilo teško popeti se uz vrat i stići do vrha piramide odakle smo na miru gledali i pozdravili svaki vrh pojedinačno.

U gužvi na vrhu

smo pronašli naše stare drugare planinare iz Trstenika.

Silazak južnom stranom nije prestavljao problem, šta više, pogled je bio fantastičan što nam je olakšavalo spust.

Posle kratkog druženja uz besplatan pasulj (kako ko) uveče smo se vratili u Župu i tako okončali ovo divno putovanje.

P.S. Poseban utisak na mene je ostavio klinac koji se sa nama popeo severnom stranom do samog vrha. Svaka čast.

pripremio:sipac

Eko klub Željin - Aleksandrovac, 2005-2013. godine
poslednja izmena 19.02.2016.