RSS novosti | zanimljivosti | mailing lista

Novogodišnji uspon na Željin 2005/6.

Šta da vam kažemo, stigao je decembar, i polako se bliži "tradicionalni" novogodišnji uspon na Željin. Zbog toga smo rešili da se za tu organizaciju pripremimo malo ranije. Kako je bilo prošle godine mogli ste videti na stranicama našeg sajta, i mislim da je to posve dovoljno da mnoge ubedimo da ove godine krenu sa nama. Na žalost, ovogodišnji uspon će imati male izmene u datumu održavanja. Naime, ove godine na vrhove Željina (nema potrebe da naglašavam - jedne od najlepših planina u Srbiji), će se ići malo ranije, tačnije ključni dan će biti 29. decembar, Brbin rođendan. Taj datum je veoma važan za našu organizaciju, ali i za ceo ekološki svet - 29. decembar se, u stvari, obeležava kao "dan biodiverziteta" (a što je rođendan, to je još jedan razlog za slavlje).

Stoga smo se mi dogovorili da organizacija izgleda otprilike ovako:

Iz Aleksandrovca bi se krenulo u jutarnjim časovima, skup (svatova) je u 7:30 ispred prostorija "Eko klub Željin"-a (ul. Bolnička bb, tržni centar Stevanović invest), posle toga bi se redovnom linijom u 8:00 (ili organizovanim prevozom, zavisi od broja prijavljenih) krenulu na Karaulu (iznad Ploče).

Od Karaule put vodi ka zaseoku Babići, i tim bi putem grupa peške stigla do šumske kuće (5 - 6 km). Posle određenog odmora krenulo bi se na vrh Željina (sat i po laganog hoda). Nazad ka šumskoj kući je planirano da se vratimo pre mraka. To bi bio prvi deo plana koji je prihvatljiv za većinu učesnika ekspedicije.

Oni željni avanture imaće priliku da osvoje jedan od vrhova Željina i u toku noći. Ta grupa će krenuti, nadam se, istim putem oko 20:00, ali na drugi vrh, dok će ostatak uživati u toploj atmosferi zimske noći podno Željina.

Na kraju, povratak za Aleksandrovac je predviđen 30. decembra u toku dana, istom trasom.

Što se tiče opreme, naglašavamo da je potrebna zimska planinarska oprema (dobre cipele, topla odeća, rezervna preobuka, i sve što lično smatrate da vam je potrebno na jednom ovakom putovanju, naravno da se ne pretera u tome), a hrana "iz ranca", kako to kažu neki planinari.

Sve ostale informacije možete dobiti putem e-mail-a office@ekoklubzeljin.org.rs, ili na telefon +381(0)63 57 82 63 (Rašković Vladimir).

S' poštovanjem Eko klub Željin

Eko klub Željin - Aleksandrovac, 2005-2013. godine
poslednja izmena 19.02.2016.