RSS novosti | zanimljivosti | mailing lista

22. maj,Međunarodni dan zaštite biodiverziteta na Zemlji

Ujedinjene nacije (UNEP) su proglasile 22. maj, datumom međunarodnog Dana zaštite biološke raznovrsnosti (biodiverziteta).

Najnovije studije pokazuju da su klimatske promene i globalno zagrevanje direktno prouzrokovale nestajanja pojedinih vrsta organizama. Klimatske promene će do 2100. godine dovesti do do povećanja temperatute na Zemlji za 1,4 °C do 5,8 °C. Ogromne i brze promene dovode do promena u rastu i razmnožavanju, kao i u rasprostranjenosti pojedinih organizama. Skoro sva živa bića imaće problema da se tako brzo prilagode novim ekološkim uslovima. Promene će dovesti do biomigracije ka područjima koja će imati bolje uslove za život. Pored migracija naučnici na žalost procenjuju da bi ove nepredvidive i ogromne  promene mogle dovesti do izumiranja čak  milion vrsta!

Sa druge strane, trenutna raznovrsnost živih bića može umanjiti efekte klimatskih promena na životnu sredinu i ljude. Zato je neophodno učiniti sve da se sačuva postojeća raznovrsnost živog sveta na našoj planeti.

Međunarodni dan zaštite biodiverziteta ove godine za temu ima Biodiversity and Agriculture, tj. Biodiverzitet i poljoprivreda sa posebnim osvrtom na održivu poljoprivredu.

Opšteprihvaćena je činjenica da su biodiverzitet i poljoprivreda dva neodvojiva subjekta životne sredine, odnosno poljoprivreda se bazira na raznovrsnosti biljnog sveta. Zbog toga je veoma važno da prilikom razvoja poljoprivrede i poljoprivredne tehnike, vodimo računa o životnoj sredini i njenoj raznovrsnosti.

Župa kao regija čiji se razvoj zasniva na poljoprivredi i preradi poljoprivrednih proizvoda, mora da se okrene održivoj poljoprivredi. Poljoprivredi koja će racionalno koristiti prirodne resurse ovog kraja i smanjiti negativni uticaj na životnu sredinu, uvođenjem novih savremenih ekoloških mera i novim odnosom prema prirodi i samom biodiverzitetu.

I među ljudima postoji raznovrsnost,  razlikuju se od kontinenta do kontinenta, od države do države, ... od sela do sela, i ta raznovrsnost održava svet ovakav kakav jeste. Ali na žalost, dobrih i ekološko svesnih ljudi je sve manje, nestaju i utapaju se u većinu, a zbog toga trpi, ne samo životna sredina već i sam čovek. Zato je pored zaštite biodiverziteta, veoma važno zaštiti čoveka od sebe samog. Pozivamo vas da danas kao i svakog drugog dana u godini, ljude oko sebe, ali pre svega nas same, učinimo boljim stanovnicima ove planete, a tako ćemo sačuvati i životnu sredinu.

pripremio:sipac

Eko klub Željin - Aleksandrovac, 2005-2013. godine
poslednja izmena 19.02.2016.